یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم

اخیراً خبری به نقل از رئیس شورای فقهی بانک مرکزی مبنی بر استخدام ۲۰ هزار روحانی در ۲۰ هزار شعبه بانکی بر روی خروجی برخی رسانه ها قرار گرفت که با واکنش تند رئیس این شورا روبرو شد و آن را یک شانتاژ رسانه ای و مخلوق ذهن های بیمار خواند.

خبرگزاری حوزه / حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام روز یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ گفت‌وگویی را با خبرگزاری صدا و سیما درباره موضوعات مختلف اقتصادی انجام داده بود و در این مصاحبه به استقرار ناظران شرعی در بانک‌ها هم اشاره کرده بود، اما یکی از رسانه های داخلی با انتخاب گزینشی بخش کوتاهی از مصاحبه و برداشت و تحلیل کاملاً اشتباه تیتر زده بود «حضور روحانیون در بانک‌ها قطعی شد؟ / چند روحانی در بانک‌ مشغول به کار می‌شوند؟». در متن خبر هم این گونه القاء کرده که «۲۰ هزار روحانی در بانک‌ها مستقر می‌شوند»!!!؛ پس از آن هم برخی رسانه ها و افراد مغرض در فضای مجازی این دروغ بزرگ را نشر داده و از آن علیه روحانیت بهره برداری کردند.

اما آیا قرار است ۲۰ هزار روحانی در ۲۰ هزار شعبه بانک های سراسر کشور استخدام شوند؟ یا این که واقعیت چیز دیگری است. برای روشن شدن موضوع به سراغ رئیس شورای فقهی بانک مرکزی رفتیم تا از این ماجرا رمزگشایی کند.

حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با انتقاد از برداشت کاملاً اشتباه از مصاحبه اش، درباره جزئیات طرح حضور ناظرین شرعی در بانک‌ها می گوید: شورای فقهی بانک مرکزی بر اساس قانون برنامه ششم تصویب سال ۱۳۹۷ آغاز به کار کرد. این شورا مصوباتی دارد و مصوبات به صورت دستورالعمل در می آید و به بانک‌ها ابلاغ می شود، علاوه بر این خود قانون عملیات بانکی بدون ربا هم سال ۱۳۶۲ تصویب شده و به بانک‌ها ابلاغ شده است، اما در اجرا فاصله زیادی بین قانون و اقدامات اجرایی بروز کرده است و طبعاً همین امر موجب شکایت و اعتراض مردم شده است.

نظارت حق قانونی بانک مرکزی است

رئیس شورای فقهی بانک مرکزی ادامه داد: کسانی که به بانک ها مراجعه می کنند ممکن است به لحاظ فقهی و قانونی توجیه نباشند، اما مدیران و کارکنان بانک‌ها باید توجیه بوده و با قانون و دستورالعمل ها کاملاً آشنا باشند و قانون و مقررات را به درستی اجرا کنند. البته این امر طبیعتاً نیازمند نظارت مستمر بوده و نظارت هم از اختیارات بانک مرکزی است.

استقرار ۳۶ ناظر شرعی در بانک‌ها

وی اضافه کرد: بانک مرکزی در دوره جدید به فکر افتاده است همانطور که نظارت بر مدیریت بانک‌ها و اجرای سایر قوانین بانکی دارد باید بر بعد شرعی بانک‌ها هم نظارت کند، بنابراین باید کسانی که آشنا با مسائل فقهی و بانکی باشند در بانک‌ها حضور داشته باشند، البته منظور ما از بانک‌ها شعب بانکی نیست، بلکه هر بانک یک ناظر شرعی است. ما ۳۶ بانک داریم بنابراین ۳۶ ناظر شرعی نیاز است.

صلاحیت های تخصصی ناظران شرعی بانک ها / تخصص لازم است نه معمم بودن

مصباحی مقدم در توضیح شرایط و صلاحیت های ناظران شرعی بانک ها، تصریح کرد: ناظران شرعی باید ویژگی ها، اطلاعات و تخصص لازم را داشته و حداقل باید دو تخصص داشته باشد: ۱- تخصص در مسائل پولی و بانکی به طور مثال دکترای اقتصاد باشند یا تحصیلات مربوط به بانکداری را داشته باشند، ۲- علاوه بر این باید با مسائل شرعی و فقهی بانک‌ها هم آشنا باشند. لزوما کسانی که این پست را کسب خواهند کرد روحانی به معنای افراد معمم نیستند، ممکن است در میان آنها معمم هم باشد، ولی آنچه مهم است داشتن آن دو تخصص است و نه معمم بودن.

رئیس شورای فقهی بانک مرکزی بر این نکته هم تاکید می کند که افراد دارای دو تخصص فقهی و بانکی باید به عنوان ناظر در هر یک از بانک‌ها مثل بانک ملی یک ناظر، بانک صادرات یک ناظر، بانک تجارت یک ناظر، و ...، بنابراین یک نفر در آن بانک حضور دارد که بر اجرایی شدن قانون عملیات بانکی بدون ربا و مصوبات شورای فقهی نظارت کنند.

ناظران حق دخالت در امور مدیریت بانک‌ها را ندارند

وی بر این نکته هم تاکید کرد که ناظران حق دخالت در امور مدیریت بانک‌ها را ندارند، بلکه تنها نظارت می کنند و اگر جایی لازم شد تذکر خودشان را به مدیر بانک اعلام می کنند و بیش از این اقدامی نمی کنند و باید به شورای فقهی گزارش بدهند که وضعیت اجرایی شدن قانون بانکداری و مصوبات شورای فقهی در این بانک مشکلی دارد. پس این گزارش، وظیفه رئیس بانک مرکزی و شورای فقهی است که موضوع را بررسی کند.

استخدام روحانیون در بانک ها مخلوق ذهن های بیمار است

رئیس شورای فقهی بانک مرکزی درباره دروغ یکی از رسانه ها درباره استخدام روحانیون در بانک ها هم توضیح داد: استخدام ۲۰ هزار روحانی برای ۲۰ هزار شعبه بانکی یک شانتاژ رسانه ای و مخلوق ذهن های بیمار است و مستند به اطلاعات درستی نیست.

سخن پایانی:

آنچه در اظهار نظر رئیس شورای فقهی بانک مرکزی به وضوح مشهود است این که ۳۶ ناظر شرعی که هم در مسائل پولی و بانکی تخصص داشته باشند و هم در عرصه فقهی در دفاتر مرکزی بانک ها یعنی ۳۶ بانک کشور مستقر می شوند تا بر اجرای ضوابط فقهی و قانونی نظارت کنند، اما برخی رسانه ها با شیطنت رسانه ای و با هدف تخریب روحانیت به دروغ بحث استخدام ۲۰ هزار روحانی در ۲۰ هزار شعبه بانکی را مطرح کردند و سعی داشتند با شانتاژ رسانه ای و فریب افکار عمومی جای ۳۶ ناظر را با ۲۰ هزار عوض کنند.

انتهای پیام

گفتگو: علی علی زاده

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • یاسین IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    65 2
    این‌که فقط یک تکذیب توخالی بود! بالاخره تعداد این ناظران شرعی، چند نفر پیش‌بینی شده؟ و همکاری‌شان با بانک‌ها فی‌سبیل‌الله است یا وجهی دریافت خواهند کرد؟ اصلاً گذشته از استخدام یا هرگونه نحوه همکاری این افراد و بار مالی آن، توجه به این نکته مهم‌تر ضروری است: در شرایطی که صفر تا صد قراردادهای بانکی از تهران به تمام شعب ابلاغ می‌گردد و حتی رؤسای بانک‌ها نیز حق دخل و تصرف در متن فرم‌ قراردادهای ابلاغی را ندارند، این ناظران در عمل چه نقشی ایفا خواهند کرد؟ بهتر نیست به جای تکذیب و استفاده از کلیشه‌های نخ‌نما برای توجیه هر خبر، کمی هم بیندیشیم که به صرف اشتغال چند روحانی در تعدادی از شعب بانکی در بین هزاران شعبه در سراسر کشور، چقدر از مشکلات شرعی این سیستم معیوب و ربوی برطرف خواهد شد؟ و آیا خروجی و نتیجه عملی اجرای این برنامه، در واقع انداختن بار سنگین مشکلات بانکی بر دوش روحانیت و قرار دادن آنان در مقابل مردم نخواهد بود؟! فتأمل.
    • حسینی IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      3 38
      برادر به جای اظهار نظر عجولانه، حداقل متن خبر را مطالعه کنید یا فایل صوتی را گوش کنید. حاج آقای مصباحی مقدم فرمودند 36 نفر و توضیح کامل هم درباره صلاحیت این 36 نفر رو دادن.
    • محمد IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      2 38
      این بنده خدا به پاسخ و توضیح مسئولین مربوطه دقت نکرده. بنده خدا ! حوزه علمیه اصلا این تعداد روحانی واجد صلاحیت پاسخگویی نداره که فقط 20 هزارتاش را بده به بانکها.
    • رضا IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      1 36
      نظام بانکداری در ایران بر حسب قوانین اسلام طراحی شده که به تائید شورای نگهبان هم رسیده حالا فقط مانده موضوع نظارت ، اگر گروهی از حوزه علمیه بر این کار نظارت کنند چه اشکال دارد
    • به حسینی/محمد/رضا: IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      53 0
      برادران بزرگوار؛ بنده، هم خبر را خوانده‌ام و هم توضیحات و تکذیبیه‌ها را. به سؤال توجه نفرمودید! 36 نفر یا حتی 3نفر؛ عدد مهم نیست و لااقل در سؤال بنده موضوعیت ندارد. سؤال این‌جاست: این افراد دقیقاً چه کاری می‌خواهند انجام دهند؟ وقتی به قول خودتان: «نظام بانکداری در ایران بر حسب قوانین اسلام طراحی شده که به تائید شورای نگهبان هم رسیده حالا فقط مانده موضوع نظارت»، آیا این نظارت مورد انتظار شما که می‌گویید: «اگر گروهی از حوزه علمیه بر این کار نظارت کنند چه اشکال دارد»، با حضور 36 نفر در ساختمان مرکزی بانک‌ها در تهران تحقق می‌یابد؟ چرا خودمان را گول می‌زنیم؟ وقتی دستورالعمل‌ها در شورای عالی بانک‌ها تصویب و از سوی بانک مرکزی ابلاغ رسمی شده و در تمام کشور لازم‌الاجراست، چرا نمی‌خواهید باور کنید که این کارهای نمایشی درواقع ترفندی برای جلب رضایت علما و بزرگان و فروکاستن از حجم انتقادات متدینان نسبت به مشکلات بانکی کشور است؟
  • رویا IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    3 37
    کاش راست بود .بانک باید از خداش باشه که روحانیت افتخار بده با بانک همکاری کنه.
  • ف IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    5 37
    با منتشر کننده این دروغ، برخورد قضایی صورت گیرد. روحانیت آبرویش را از سر راه نیاورده که این گونه ازش بگذرد
  • رضا IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    7 36
    نمیدانم چرا برای استخدام روحانیون اینقدر چالش درست میشود فی المثل در آموزش و پرورش یا در امور کارشناسی روانشناسی ، حالا هم کار در بانکها . حضور روحانیون در کلانتری هم جقدر مفید بود در صحنه درمان بیماران کرونایی چقدر زحمت گشیدند از یک طلبه تجلیل شد ؟
  • مهرداد IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    45 0
    کار اجرای پرداخت تسهیلات در شعبه انجام می شود اون وقت یک نفر در مرکز چون می خواهد مثلا ۲۰۰۰ هزار شعبه را کنترل کند قرار داده‌ای بانک که طبق ضوابط کمیته شرعی بانک مرکزی تنظیم می شود فقط شاید در زمان اجرا مسائل شرعی رعایت نشود و اینکه گفته می شود مردم اعتراض دارند حتی یک نفر هم شما نمی توانید پیدا کنید که در خصوص رعایت نکردن مسائل شرعی در زمان پرداخت تسهیلات مثلا نگرفتن فاکتور و واریز وجه به حساب فروشنده شکایت کرده باشد بلکه بر عکس مردم خواستار راحتی و آسان گیری در زمان دریافت تسهیلات هستند
  • عبداللهی IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۷
    3 37
    باید از رسانه ای که این دروغ را منتشر کرده شکایت شود چون با حیثیت روحانیت بازی کرده و باعث شده دشمنان هجمه های خود را بیشتر کنند.